torsdag 23 januari 2014

Bra sak #19 Tänka i nya banor

Den artonde bra saken var att utsätta min hjärna för lite olika åsikter. Jag tror att det är viktigt att man då och då engagerar sig i samhällsfrågor och utmanar sig själv genom att läsa eller lyssna på åsikter som provocerar eller väcker tankar. Om jag alltid lyssnar på personer som jag håller med så kommer jag aldrig att tänka i nya banor eller utmana mina invanda tankemönster.
Den här gången bestämde jag mig för att få lite nya tankar om feminism. Jag kollade på Fittstim - Min kamp på svt play eftersom jag hade hört att den skulle vara ganska provocerande. Efter det så kollade jag på debattprogrammet som sändes med samma tema och slutligen gav jag mig ut på nätet för att leta åsikter. Jag tänker inte skriva ut här vad jag själv tycker och tänker, eftersom det inte är poängen med bloggen, men jag kan tipsa om lite intressanta tankar om programmet. 


Den sista bloggen, Lady Dahmers, kan jag tipsa om rent allmänt. Den drivs av en kvinna som ständigt utmanar mina tankar om kön, genus och feminism. Hon upphör aldrig att förvåna och provocera mig, vilket gör att jag ständigt utvecklar mina tankar och resonemang. Många saker är vi överens om, men väldigt ofta så knuffar hon mig ut ur mina invanda tankemönster och tvingar mig till att tänka om.

Bra sak #18 Teckna gymkort

Bra sak #17 var att teckna ett gymkort. Jag är förbaskat lat och hatar att träna, men nu jäklar ska det bli av! Jag peppar mig själv med att det är viktigt och nyttigt, och jag tänker mig att det ska bli lite roligt ändå. Jag har tänkt att jag ska gå och simma eller köra aquapass två gånger i veckan, får se om det blir så eller inte. Mitt gym heter IKSU och ligger tio minuter ifrån mig (så jag kan inte fuska och skylla på att det är långt dit).

Att jag går och tränar är ju framför allt bra för mig, men även för samhället i helhet. Om jag tränar och håller mig frisk så kostar jag mindre skattepengar i framtiden. Därför tycker jag om företag som satsar på friskvård för sina anställda, eftersom det gynnar företagen (i och med färre sjukskrivningar) och hela samhället!


söndag 19 januari 2014

Bra sak #17 Lära mig att hantera ett epilepsianfall

Bra sak # 17 är återigen medicinsk. Den här gången handlar det om epilepsi. Minst 60 000 personer i Sverige har epilepsi. Jag tycker det är så svårt att veta vad jag ska göra om jag stöter på någon som får ett epileptiskt anfall. Jag har hört olika direktiv om vad man ska göra, så jag bestämde mig för att kolla upp det ordentligt. Det jag framför allt har varit förvirrad över är vad man gör med munnen. En del påstår att man ska lägga något i munnen så att personen inte biter sönder tungan. Enligt Svenska Epilepsiförbundet är det inte sant. Här är deras råd om hur man hanterar en person som får ett epileptiskt anfall:


Du kan hjälpa på följande sätt: 

  • ta det lugnt
  • ta bort alla saker runt omkring
  • sätt ingenting mellan tänderna – det kan ge tandskador
  • lägg gärna något mjukt under huvudet
  • lös upp slips eller skärp, ta av glasögon
  • när kramperna har upphört, lägg personen på sidan med huvudet lågt
  • stanna kvar tills personen klarar sig själv
  • skydda personen mot omgivningens närgångna nyfikenhet.

Många epileptiker väljer att bära en epilepsisymbol så att omgivningen vet vad som händer om de plötsligt får ett anfall. Symbolen kan du se här till vänster. 

lördag 18 januari 2014

Bra sak #16 Nyttja bibliotekets tjänster

Den 16:onde bra saken kanske inte låter som en speciellt bra sak, men det är det. Det var nämligen att jag nyttjade bibliotekets tjänster. Jag älskar bibliotek och har alltid gjort. Jag tycker att det är helt fantastiskt att det i så gott som varje litet samhälle finns ett hus fullt med GRATIS böcker. Och inte bara böcker, utan också filmer, ljudböcker, cd-skivor, tv-spel, språkkurser, tidningar och annat smått och gott. Det är en otroligt viktig samhällsfunktion som vi ofta tar för givet.

Så varför är det då bra att låna saker på bibliotek? Det mest uppenbara är ju att det är bra för min plånbok. Jag läser väldigt många böcker på ett år, och om jag skulle betala för alla så skulle jag vara ruinerad för länge sedan. På biblioteket behöver jag bara betala om jag klantar mig och glömmer att lämna tillbaka böckerna i tid. 

Förutom att det är billigt så tycker jag också att det är viktigt att stödja biblioteken som institut. Om ingen lånar böcker (eller annat material) på biblioteken så kommer inte biblioteken att finnas kvar. Genom att låna på biblioteket så får biblioteket ytterligare en kund i deras räkning, vilket kan hjälpa till att motivera varför de ska finnas kvar. Och varför ska de då finnas kvar? Jo, för att läsning är en klassfråga. Att köpa böcker är dyrt och är därför inte en naturlig utgift för alla. Men studier visar att läsning ger högre betyg i skolan. Till och med elever som bara läser serietidningar får i snitt högre betyg än elever som inte läser alls. Att läsa är ett sätt att förbättra sitt språk och språk är viktigt för att göra sin röst hörd i samhället, söka jobb och kommunicera med människor. Eftersom läsning spelar en sådan stor roll för ens utbildningsnivå, och den i sin tur påverkar mycket i livet, är det viktigt att läsning är tillgängligt för alla. Med andra ord: jag skulle ha råd att köpa många av de böcker jag lånar, men jag lånar dem på biblioteket för att stödja en institution som är viktig för andra människor. 


Förutom att biblioteken är viktiga för att alla ska få tillgång att läsa så är de också viktiga för att alla ska få tillgång till datorer med internet. Jag har ingen aning om hur många bibliotek som erbjuder datorer med internet, men jag skulle gissa på de flesta. I dagens samhälle tar vi ofta för givet att människor kan ta sig online, och för dem som inte har internet eller dator hemma kan biblioteken vara en räddning. 





Slutligen så är det också bra för miljön att nyttja bibliotekens tjänster. Istället för att köpa böcker (eller annat material) så kan man låna dem. Genom att minska konsumtionen så minskas produktionen. Just böcker är ju sådant som människor ofta köper och läser en gång och ställer sedan undan i bokhyllan. Därför är det en bra produkt att istället låna. Självklart köper även jag böcker, men jag skulle våga påstå att åtminstone 90 % av alla mina böcker är köpta på second hand, antagligen snäppet fler än så till och med. Jag tycker absolut att man ska köpa böcker, det är en fantastisk inredningsdetalj och ofta vill man faktiskt äga en bok. Men man kanske kan låna en del på biblioteket och köpa en del.

torsdag 16 januari 2014

Bra sak #15 Lägga till ICE-nummer

Dagens bra sak var att lägga till och uppdatera alla ICE-nummer i familjens telefoner. Både mamma och pappa har köpt nya telefoner så jag har hjälpt dem att lägga in ICE-nummer på deras telefoner, och uppdaterat mina ICE-nummer till deras nya nummer. ICE står för In Case of Emergency och är det telefonnumret som vårdpersonalen ringer om man har varit med om en olycka. Mer information går att hitta här.

Tänk på att skriva +46 istället för första nollan så att numret går att nås även om du och telefonen befinner er utomlands!

Om du har kodlås på din telefon kan du ta en bild på ditt ICE-nummer och ha som bakgrund på din telefon. På så sätt går den att se utan att låsa upp telefonen.


onsdag 15 januari 2014

Bra sak #14 Köpa ekologiska ägg

Dagens bra sak var att köpa vettiga ägg. När det gäller ägg finns det många olika val då det gäller hur hönorna har det. En del uppfödare hävdar att burhöns har det bättre än höns som får gå fritt, men jag köper inte det. De menar att det är bättre eftersom hönorna då inte smittar varandra med sjukdomar. Det är visserligen sant, men då får man hålla efter hygienen bättre. Jag tycker att det är fruktansvärt att tvinga hönsen att sitta i små burar och köper alltid ägg från frigående höns. Jag försöker också att köpa ekologiska ägg, eftersom det inte bara handlar om hur hönsen har det utan också om hur äggproduktionen påverkar vår miljö. Här kan man läsa om hur KRAV-märkta ägg produceras.

Varje ägg är märkt med en kod som talar om hur och var ägget producerats. De här märkningskraven gäller inte vid gårdsförsäljning.
Första siffran i koden visar produktionsmetod:
0 = ekologiskt producerade ägg (hönan får ekologiskt foder och mer utrymme, samt kan gå ut)
1 = ägg från frigående höns som också kan gå ut
2 = ägg från frigående höns i stallar
3 = ägg från höns i burar
Källa: icakuriren.se

tisdag 14 januari 2014

Bra sak #13 Äta närproducerad mat

Bra sak nummer 13 var att äta närproducerad mat. Eftersom jag kommer från en riktig skogsmullefamilj så har vi mycket mat från skog och sjö i vårt kök. Igår åt vi älggryta med älg och svamp från Jämtland. Vi plockar mycket svamp och bär, pappa fiskar mycket och ibland jagar pappa och brorsan fågel. Så mycket av maten vi äter är mat som vi har fixat själva. Det är bra eftersom maten inte har transporteras långt, den har inte förpackats, den har inte besprutats och den är gratis!

Om man inte har möjlighet att plocka egna bär eller fiska egen fisk så kan man ändå välja närproducerad mat när man handlar. På gårdsnära.se kan man hitta butiker som säljer närproducerad mat. Annars kan man höra sig för med vänner och bekanta om någon av dem jagar eller fiskar eller plockar bär/svamp. Kanske har man något man kan byta med dem?


måndag 13 januari 2014

Bra sak #12 Svara på frågor

Dagens bra sak var att svara på frågor i forum. Jag saknar verkligen mitt jobb som sexualupplysare, och har bestämt mig för att inte låta min kunskap och den tid jag har lagt ner på att lära mig allt gå till spillo. Förutom att jag alltid finns där för mina vänner när de har frågor om sex och samlevnad, och att jag kommer jobba med det i mitt framtida yrke som lärare, så brukar jag då och då sätta mig på olika forum och svara på frågor. Eftersom sexualitet är så laddat så är det många som använder sig att anonyma forum för att få svar på sina frågor, vilket kan vara riskabelt. Ofta får de helt felaktiga svar. Därför brukar jag svara och ge riktiga, vettiga svar. Jag tycker om tanken på att internet ibland kan vara ett fantastiskt ställe, fullt med medmänniskor och inte bara ett hav av elakheter och nätmobbning. Jag tycker också om känslan av att jag kan lugna någon, hjälpa någon eller peppa någon som har det svårt.

I allmänhet så tycker jag att tonen på internet är fruktansvärd. Jag har tidigare haft privata bloggar, där jag fick fruktansvärda kommentarer om att jag förtjänade att få cancer och att jag var ful och äcklig. Detta trots att jag skrev väldigt icke provocerande, trista inlägg om min vardag och mitt liv. Jag läser en del bloggar och det är sjukt hur mycket skit de får ta. Jag är aldrig otrevlig på nätet, håller alltid trevlig ton och är snäll. Vi är många som spenderar sjukt mycket tid på internet idag, och det är vårt gemensamma ansvar att skapa en bra och trevlig atmosfär.


söndag 12 januari 2014

Bra sak #11 Handla Fairtrade

Dagens bra sak var att handla Fairtrademärkta bananer. Jag köper Fairtrade så ofta jag kan eftersom min mamma är Fairtradeambassadör och ständigt påminner mig hur viktigt det är att lägga sina pengar på varor som gör skillnad.

"När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas." 
Källa: fairtrade.se


Fairtradeprodukter kan ibland vara lite dyrare, men några produkter då och då kan jag köpa trots studentekonomi. Jag är ingen kaffedrickare, men har alltid pulverkaffe hemma ifall gästerna vill ha. Eftersom kaffe är en sådan otroligt liten post i min budget har jag råd att köra Fairtradekaffe. Om man räknar ut vad varje kopp kostar så kostar Fairtradekaffe cirka 20 öre mer per kopp än "vanligt" kaffe (källa). Jag brukar köpa Änglamarks kaffe som är både Fairtrade- och KRAVmärkt, cirka 57 kronor. Finns billigare Fairtradekaffe för cirka 49.


De som känner mig vet att min stora last här i livet är choklad. Tyvärr är jag helt besatt i Marabous choklad som inte är Fairtrade-märkt, men när jag ska lyxa till det med lite finare choklad köper jag alltid Fairtrade. Jag bor alldeles bredvid en Lidlbutik och där kostar en Fairtrade-märkt chokladkaka med mörk choklad lika mycket som en "vanlig". Andra produkter som finns Fairtrade-märkta är vaniljsocker, nötter, blommor, kakao, glass, bönor, socker, te, juice, ris, honung, godis, kryddor, frukt, marmelad och sylt för att bara nämna några. Utförlig lista över Fairtradeprodukter hittar du här. Jag kan dock redan nu säga att den absolut bästa Fairtradeprodukten är, helt klart, underverket Ben and Jerry's Chocolate Fudge Brownie.


En produkt som jag så gott som alltid köper Fairtrade är vin. Återigen, en otroligt liten del av min budget går åt, så då kan jag lika gärna unna mig Fairtrade. Ett av mina favoritviner är Ecologica, ett Argentinskt vin som är märkt med Fairtrade och KRAV. Kostar 67 kronor.

Slutligen vill jag tipsa om Fairtrades app som man kan använda för att scanna av sina Fairtradevaror och få reda på lite bakgrundsfakta om varan man har köpt. Om man tyckte att det sved lite i plånboken när man handlade så är det definitivt värt det när man kommer hem och får läsa om människorna man hjälpte med den där extra femman eller tian!

lördag 11 januari 2014

Bra sak #10 Registrera mig i Tobiasregistret

Dagens bra sak påbörjade jag faktiskt för ungefär två månader sedan, men jag fick beskedet att allt var klart idag. För två månader sedan tog jag beslutet av registrera mig i Tobiasregistret. Det är ett register för människor som kan tänka sig att donera stamceller. Om man behandlas mot till exempel leukemi, svår blodbrist eller immunbristsjukdomar så kan medicinerna vara så starka att de tar död på den friska benmärgen. Då behöver man få blodbildande stamceller av någon annan. Åt 25% av alla som behöver nya blodbildande stamceller kan man hitta en donator i familjen. För resten måste man hitta en obesläktad donator. Därför har man startat Tobiasregistret, som samlar donatorer som kan tänka sig att donera till främlingar. Det kan vara svårt att hitta en donator som passar, därför är det viktigt att så många som möjligt registrerar sig så att fler kan hitta en bra matchning. Cirka 40 000 är idag registrerade i Tobiasregistret och hittills har 650 transplantationer skett som har kunnat ge människor en chans att överleva.



Jag registrerade mig här. Första steget är att fylla i en hälsodeklaration som tar cirka 5 minuter. Efter det får man ett kit hem på posten så att man kan lämna ett vävnadsprov. Man får välja mellan att spotta i en liten kopp eller topsa i munnen (känns väldigt CSI). Sedan skickar man in det och hoppas att allt verkar bra.

För att få bli donator ska man uppfylla dessa krav:

- Fullt frisk

- Väga minst 50 kg

- Inte ha ett BMI värde som överstiger 40

- Vara mellan 18 – 59 år


Så vad händer då om jag blir matchad med någon? Då har jag och min läkare två val. Antingen kan jag donera genom att att de plockar stamcellerna via ryggen med sprutor. I så fall kan jag antingen vara sövd eller få ryggbedövning. Det andra sättet är att jag i cirka fem dagar från sprutor med kroppseget hormon och sedan går och lämnar blod "som vanligt" under fyra timmar i en eller två dagar. Det låter verkligen inte kul, men det känns som en helt okej uppoffring för att rädda någons liv!

torsdag 9 januari 2014

Bra sak #9 Använda ekologisk bomull

Idag invigde jag mina nya leggings. Hur kan det vara dagens bra sak? Jo, för de är gjorda av ekologisk bomull. Bomullsodlingen tar otroligt mycket resurser och påverkar miljön och människorna som odlar den negativt. Därför är det viktigt att man tänker på vilken sorts bomull och hur mycket bomullsprodukter man köper. Det är ännu en anledning till varför det är bra att handla second hand. Vill man köpa nya kläder och göra en bra sak för miljön kan man alltså köpa kläder gjorda av ekologisk bomull. Här är en lista över butiker i Sverige som har specialiserat sig på ekologiska kläder.



Men även våra "vanliga" klädbutiker har plagg av ekologisk bomull. Mina leggings är från Gina Tricot. De är, tillsammans med bland annat H&M och KappAhl, med i Better Cotton Initiative som jobbar för en hållbar bomullsutveckling. De betalar pengar till bönderna så att de ska kunna odla bomull utan att använda så mycket vatten och bekämpningsmedel. H&M har också snygga baskläder i ekologisk bomull bland annat linnentoppar och trosor.
Om du hellre handlar på Lindex så hittar du deras ekologiska sortiment här. Jag har på mig ett av deras linnen av ekologisk bomull just nu, jättehärlig kvalitet. 


"Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner och eftersom odlingen ofta sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer. Bomull är tillsammans med ris, socker och vete en av de mest vattenkrävande grödorna. Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull! Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald. Och människor lider allvarlig brist på rent dricksvatten. Bomullsodling är inte bara vattenkrävande utan kräver också enorma mängder jordbruks-kemikalier, för att minska angrepp från skadeinsekter och ogräs och öka avkastningen. Odlingarna behöver årligen en fjärdedel av världens användning av insektsbekämpnings-medel och en tiondel av ogräsmedlen. Detta leder ofta till att andra organismer än skadedjuren blir skadade av giftet. Gifterna sprids vidare i näringskedjor och riskerar på sikt att påverka och rubba funktionerna i viktiga ekosystem. Också människor blir sjuka när de exponeras för kemikalierna, i synnerhet bomullsarbetarna ute på fälten. Huvudvärk, illamående, svimningar och svåra allergier är exempel på vanliga åkommor."

Bra sak #8 Fräscha upp Första Hjälpen-kunskaper

Idag har jag fräschat upp mina kunskaper om första hjälpen. Det är något konstigt med mig som gör att jag ofta hamnar i konstiga situationer. Därför har jag varit först på plats där någon har behövt hjälp mer än en gång. Varje gång så tackar jag min lyckliga stjärna för att jag har agerat på ett sätt som jag i efterhand kan vara stolt över. Jag skulle ha väldigt svårt att acceptera om jag stått handfallen och sett på när någon behövt hjälp. Tyvärr gör många det. Varför?

Jag tror att det beror på att man är rädd. Rädd för att göra fel, rädd för att göra situationen värre, rädd för att bli inblandad och behöva ta viktiga beslut. Man tänker att någon annan säkert har ringt 112. Någon annan griper snart in och rensar luftvägar. Någon annan tar snart initiativ. Någon annan som kan bättre.

Men så är det inte alltid. Allra oftast så råkar man inte stå bredvid en överläkare när någon behöver hjälp. Ibland måste man försöka själv. Och då är det viktigt att man i förväg har lärt sig och tänkt igenom hur man ska agera.

Jag har gått brandutbildning och jag har lärt mig första hjälpen. Men det är så otroligt lätt att glömma. När man står där och adrenalinet pumpar och tankarna rusar så är det svårt att komma ihåg vad man ska göra. Dessutom så kommer det ständigt ny forskning som visar på nya sätt att hantera olyckssituationer på. Därför är det viktigt att ibland sätta sig ner och gå igenom allt igen.

Idag använde jag mig av Röda Korsets sida där man kan läsa om hur man tar hand om blödningar, chock, benbrott, sår, brännskador och hur man utför hjärt-lungräddning.  Efter det läste jag vidare på hlr.se där det finns mer utförlig information.

Slutligen har jag ett riktigt bra tips: ladda ner appar. Både Röda Korset och HLR rådet har appar som hjälper till under hjärt-lungräddningen. Du startar appen och den pratar dig lugnt och sansat igenom situationen, berättar hur många kompressioner du ska göra och hjälper dig att hålla takten. Otroligt smart!

Här kan man hitta Röda Korsets Första Hjälpen-kurser.

tisdag 7 januari 2014

Bra sak #7 Skänka saker till Kupan

Dagens bra sak är att samla ihop saker här i mitt föräldrahem som vi kan skänka till Kupan. Skor, filmer, böcker och prylar har sorterats ut och lagts i påsar och kartonger som ska ges bort. I Östersund är jag flitig besökare på Kupan, som är Röda Korsets butik och mötesplats. Där finns också ett café där man kan fika. Överskottet från Kupans försäljning går till deras hjälparbete i Sverige och utomlands.
I Umeå har vi visserligen två Röda Korset butiker som jag gillar att besöka, men där är jag ett ännu större fan av Myrorna, av den enkla anledningen att deras butik är stor och fräsch och att jag alltid hittar fina saker där. Pengarna går oavkortat till Frälsningsarméns sociala verksamhet.


Det finns många fördelar med att köpa second hand:
1. Det är bra för miljön. Istället för att konstant producera nya varor så återanvänder man de gamla, vilket sparar mycket resurser.
2. Pengarna går till något bra. Vad pengarna används till är olika för olika organisationer. Om man handlar på Myrorna går pengarna bland annat till att hjälpa hemlösa, socialt utsatta familjer och barn, behandlingshem och stödboende för ungdomar. Om man handlar på Röda Korset går pengarna till deras hjälpverksamhet. De jobbar med bland annat migranter, läxhjälp, papperslösa, stödgrupper, jourhavande kompis, katastrofhantering och arbete med ensamma människor.
3. Det är bra för plånboken. Det finns så otroligt mycket att fynda om man vet vad man ska leta efter. Jag tror att åtminstone 90% av alla böcker jag äger är köpta på second hand. Det absolut största fyndet jag har hittat är min älskade tavla på Debbie Harry (som var omärkt och visade sig kosta 30 kronor). Det senaste bra fyndet jag gjorde är min nya skol/gymväska som jag hittade på Kupan för 50 kronor, helt oanvänd och med lappar och allt kvar.
4. Man hittar originella, coola saker som inte finns överallt. Visst älskar jag mina saker från IKEA, men det är lite roligare när man fyndar något som man är lite mer ensam om att ha.


måndag 6 januari 2014

Bra sak #6 Handla ekologiskt

Dagens bra sak var att handla ekologiskt. Jag försöker att så ofta som möjligt göra det, trots att jag lever på studentbidrag och studentlån. Visst blir det ibland lite dyrare, men det är det värt. På min lokala COOP-butik så finns det alltid Veckans ekovara, som är nedsatt med halva priset. Förutom att kolla in det erbjudandet så finns det också andra ekologiska varor som jag har råd med utan att det blir hål i plånboken.

Det kan låta som att dagens bra sak är ganska banal, ganska enkel. Och det är sant. Det är galet enkelt att flytta handen i hyllan och ta ett ekologiskt alternativ. Men hur ofta blir det verkligen av? Nästa gång du står i butiken och velar, tänk då på dessa argument.



KRAV är ekologiskt, och mer därtill. Det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en sjystare arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO.
Källa: krav.se

söndag 5 januari 2014

Bra sak #5 Kolla upp hjärtstartare

Dagens bra sak är att kolla upp var mina närmsta hjärtstartare finns. Nu har ju jag turen att bo i en stad med stort sjukhus och bra sjukvård, men eftersom all rid räknas vid ett hjärtstopp kan jag inte luta mig tillbaka och tänka att en ambulans hinner fram. Därför är det viktigt att jag vet var det finns hjärtstartare. Till min hjälp har jag hjärtstartarregistret där man kan söka efter hjärtstartare. Där finns också mer information om plötsligt hjärtstopp och hjärtstartare.

Jag började med att kolla upp de platser jag brukar besöka. På Umeå Universitets campus finns det gott om hjärtstartare (och även läkarstudenter, tack gode gud!). Det finns även hjärtstartare på båda gymmen jag besöker (alldeles för sällan, men ändå, det händer). I både Umeås och Östersunds centrum finns det hjärtstartare. Det enda som skrämmer mig är om något skulle hända när jag befinner mig i sommarstugan. Närmsta ort ligger cirka en mil bort och är Bräcke. Där finns det visserligen cirka 4-5 hjärtstartare, men alla är inlåsta på ställen. Vad händer om ICA-butiken är stängd när någon rasar ihop? Därför har jag och mina vänner de senaste åren försökt få igenom att åtminstone en av hjärtstartarna ska förvaras på ett ställe där den är åtkomlig även under nätter och helger. Tyvärr verkar risken för att någon ska förstöra den väga tyngre än den eventuella nyttan den skulle kunna göra. 

Varje år drabbas ungefär 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara ca 500 av dem. En människa som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp kollapsar och förlorar snabbt medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. Om ingen behandling ges inom några minuter kommer detta tillstånd att leda till döden. Man brukar ge följande tumregel: Om ingen behandling eller hjärtstartare användes ökar dödlighet vid hjärtstopp med ca 10 % / min.


Hjärtstartare som finns tillgängliga i samhället är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt.
Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. 
Källa: hjartstartarregistret.se

lördag 4 januari 2014

Bra sak #4 Lära mig tecken på stroke

Var 17:onde minut får någon i Sverige en stroke. Därför är dagens bra sak att jag ska lära mig att upptäcka symtomen på stroke i tid så att jag har möjlighet att ingripa. Det är viktigt att fort uppmärksamma en stroke så att personen kan komma till ett sjukhus och få hjälp. På så sätt kan man rädda liv.

Därför har jag spenderat en del av dagen på strokekampanjen.se. Där har jag lärt mig minnesramsan AKUT.



fredag 3 januari 2014

Bra sak #3 Bli medlem i en organisation

Dagens bra sak är att bli medlem i en organisation som jag stödjer. Jag valde utifrån mina intressen och valde en organisation som jag tycker bedriver viktigt arbete. Genom att vara medlem i en organisation så bidrar man med pengar och ger mer stöd åt organisationen. Ju fler medlemmar, desto mer kan organisationen göra eller påverka.

Jag valde RFSU, Riksförbundet För Sexuell Upplysning. För de som känner mig så kommer det knappast som en chock, jag har länge varit intresserad av sexualpolitik och även jobbat med det. Däremot så har jag varit dålig på att uppdatera mitt medlemskap i organisationen, det är en sak som hamnar långt ner på att-göra-listan och sedan glöms bort. Men idag blev det av!




Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik, som har funnits sedan 1933. Organisationen är partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden och vill verka för att sprida en kunskapsbaserad och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor.
RFSU utgår från övertygelsen om sexualitetens och samlevnadens centrala roll för individ och samhälle. RFSU har ett frihetsperspektiv och rättighetsperspektiv på sexualiteten som utgår från allas frihet att vara, frihet att välja och frihet att njuta.RFSU arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och delta i debatter. Arbetet sker lokalt, nationellt och internationellt.
Källa: rfsu.se
Om du tycker att det låter som något bra så kan du bli medlem här.

Andra organisationer som man kan stödja med medlemskap

Naturskyddsföreningen
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter
Röda korset
Världsnaturfonden
Rädda Barnen

torsdag 2 januari 2014

Bra sak #2 Kolla brandvarnaren

Dagens bra sak är att kolla brandvarnaren. Jag började googla på rekommendationer och insåg att man tydligen ska kolla brandvarnaren en gång i månaden! Ojoj, det gör verkligen inte jag... Men idag blev det minsann av! Pinsamt nog tog det mig flera minuter av letande innan jag gav upp och frågade mamma var deras brandvarnare är (är hemma hos mamma och pappa över jul och nyår). När jag väl hittade den så visade det sig att den på sin höjd kunde producera ett ljud som lät snäppet högre än en snigel. Så dagens bra sak var verkligen en bra sak! Jag ska försöka byta batteri och fungerar inte det så blir det till att köpa en ny.
Här under är en liten informationsfilm om hur man tar hand om och testar sin brandvarnare:



På dinsakerhet.se finns många bra råd och tips från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enligt dem så dog 104 personer i sammanlagt 94 bränder under 2013.  Här är deras checklista för att undvika brand i hemmet:

  • check

    Rök aldrig i sängen

    Det är den vanligaste orsaken till dödsbränder.
    longGradientDivider
  • check

    Stanna hemma medan tvättmaskinen eller torktumlaren är igång

    Cirka 120 tvättmaskiner och torktumlare brinner varje år.
    longGradientDivider
  • check

    Täck inte över elektriska element

    longGradientDivider
  • check

    Se till att glödlampor och spotlights inte kommer för nära något brännbart eller kan trilla ner

    En tänd lampa blir väldigt varm och kan i värsta fall antända material som ligger emot den.
    longGradientDivider
  • check

    Byt blinkande lysrör

    Vänta inte med att byta dem. Blinkande lysrör kan överhettas och orsaka en brand. Byt glimtändaren samtidigt, annars kan blinkningarna fortsätta eller återkomma snart igen.
    longGradientDivider
  • check

    Vid åska

    Dra ur kontakten till datorn, telefonen och teven. Slår åskan ner kan apparaterna skadas inuti. Ibland märks det inte på en gång. Felet i apparaten kan i värsta fall starta en brand senare.
    longGradientDivider
  • check

    Dra ur kontakten

    När hårtorkar, mobil-laddare, bärbara datorer med mera inte används - dra ur kontakten.
    longGradientDivider
  • check

    Var rädd om el-sladdar så att de inte kläms eller skadas

    En trasig sladd kan orsaka kortslutning och det kan starta en brand. Dra ur kontakten om en sladd eller elektrisk apparat är trasig.
    longGradientDivider
  • check

    Ställ värmeljus var för sig

    Står ljusen tätt intill varandra kan värmen bli så hög att allt stearin antänds och skapar en kraftig låga.
    longGradientDivider
  • check

    Fritt och stadigt

    Se till att det är fritt ovanför de tända ljusen och att de står stadigt.
    longGradientDivider
  • check

    Använd inte ljus med ingjutna dekorationer

    longGradientDivider
  • check

    Blås ut ljusen när du lämnar rummet




Slutligen vill jag tipsa om något som jag tycker är en kanonbra present till sig själv eller någon man tycker om. Varje hushåll borde ha en brandfilt och en brandsläckare och idag finns det sjukt fina som känns mer som en prydnad än något annat. 

Snygga brandsläckare designade av programledarna för Äntligen Hemma finns på brandslackaren.se



Snygga brandfiltar finns på www.fireinvent.se


Riktiga häftiga brandsläckare hittas på nettobrand.se


Snygg brandvarnare från callitdesign.se