torsdag 9 januari 2014

Bra sak #9 Använda ekologisk bomull

Idag invigde jag mina nya leggings. Hur kan det vara dagens bra sak? Jo, för de är gjorda av ekologisk bomull. Bomullsodlingen tar otroligt mycket resurser och påverkar miljön och människorna som odlar den negativt. Därför är det viktigt att man tänker på vilken sorts bomull och hur mycket bomullsprodukter man köper. Det är ännu en anledning till varför det är bra att handla second hand. Vill man köpa nya kläder och göra en bra sak för miljön kan man alltså köpa kläder gjorda av ekologisk bomull. Här är en lista över butiker i Sverige som har specialiserat sig på ekologiska kläder.



Men även våra "vanliga" klädbutiker har plagg av ekologisk bomull. Mina leggings är från Gina Tricot. De är, tillsammans med bland annat H&M och KappAhl, med i Better Cotton Initiative som jobbar för en hållbar bomullsutveckling. De betalar pengar till bönderna så att de ska kunna odla bomull utan att använda så mycket vatten och bekämpningsmedel. H&M har också snygga baskläder i ekologisk bomull bland annat linnentoppar och trosor.
Om du hellre handlar på Lindex så hittar du deras ekologiska sortiment här. Jag har på mig ett av deras linnen av ekologisk bomull just nu, jättehärlig kvalitet. 


"Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner och eftersom odlingen ofta sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer. Bomull är tillsammans med ris, socker och vete en av de mest vattenkrävande grödorna. Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull! Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald. Och människor lider allvarlig brist på rent dricksvatten. Bomullsodling är inte bara vattenkrävande utan kräver också enorma mängder jordbruks-kemikalier, för att minska angrepp från skadeinsekter och ogräs och öka avkastningen. Odlingarna behöver årligen en fjärdedel av världens användning av insektsbekämpnings-medel och en tiondel av ogräsmedlen. Detta leder ofta till att andra organismer än skadedjuren blir skadade av giftet. Gifterna sprids vidare i näringskedjor och riskerar på sikt att påverka och rubba funktionerna i viktiga ekosystem. Också människor blir sjuka när de exponeras för kemikalierna, i synnerhet bomullsarbetarna ute på fälten. Huvudvärk, illamående, svimningar och svåra allergier är exempel på vanliga åkommor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar