söndag 5 januari 2014

Bra sak #5 Kolla upp hjärtstartare

Dagens bra sak är att kolla upp var mina närmsta hjärtstartare finns. Nu har ju jag turen att bo i en stad med stort sjukhus och bra sjukvård, men eftersom all rid räknas vid ett hjärtstopp kan jag inte luta mig tillbaka och tänka att en ambulans hinner fram. Därför är det viktigt att jag vet var det finns hjärtstartare. Till min hjälp har jag hjärtstartarregistret där man kan söka efter hjärtstartare. Där finns också mer information om plötsligt hjärtstopp och hjärtstartare.

Jag började med att kolla upp de platser jag brukar besöka. På Umeå Universitets campus finns det gott om hjärtstartare (och även läkarstudenter, tack gode gud!). Det finns även hjärtstartare på båda gymmen jag besöker (alldeles för sällan, men ändå, det händer). I både Umeås och Östersunds centrum finns det hjärtstartare. Det enda som skrämmer mig är om något skulle hända när jag befinner mig i sommarstugan. Närmsta ort ligger cirka en mil bort och är Bräcke. Där finns det visserligen cirka 4-5 hjärtstartare, men alla är inlåsta på ställen. Vad händer om ICA-butiken är stängd när någon rasar ihop? Därför har jag och mina vänner de senaste åren försökt få igenom att åtminstone en av hjärtstartarna ska förvaras på ett ställe där den är åtkomlig även under nätter och helger. Tyvärr verkar risken för att någon ska förstöra den väga tyngre än den eventuella nyttan den skulle kunna göra. 

Varje år drabbas ungefär 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara ca 500 av dem. En människa som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp kollapsar och förlorar snabbt medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. Om ingen behandling ges inom några minuter kommer detta tillstånd att leda till döden. Man brukar ge följande tumregel: Om ingen behandling eller hjärtstartare användes ökar dödlighet vid hjärtstopp med ca 10 % / min.


Hjärtstartare som finns tillgängliga i samhället är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt.
Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. 
Källa: hjartstartarregistret.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar